Speculaastaart

Speculaastaart

Ingrediënten

200 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 volle eetlepel speculaaskruiden
150 gram boter
1 eetlepel melk 
1 zakje geschaafde amandelen 
200 gram gepelde amandelen 
200 gram witte basterdsuiker
4 eetlepels advocaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C.

 

Meng het bakmeel, de basterdsuiker, de kruiden en de boter tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig om er een samenhangend deeg van te maken.

 

Verdeel het deeg in twee porties (tweederde en eenderde) vorm er afgeplatte ballen van verpak ze in plastic folie en laat ze circa 1 uur in de koelkast rusten.

Maal de amandelen met de witte basterdsuiker tot de amandelen fijngemalen zijn. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.

 

Rol de grootste deegportie uit tot een ronde lap van circa 25 cm doorsnee. Bekleed hiermee de taartvorm (van 20cm). Snij de rand gelijk met de taartvorm. Vul de vorm met het amandelmengsel.

 

Rol de kleine deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee en leg deze op de vulling. Druk de deegranden op elkaar. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Neem de speculaastaart uit de oven en bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met geschaafde amandelen. Zet de speculaastaart nog circa 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart circa 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand.

 

Extra informatie

Calorieen speculaastaart